Concert commemoratiu de l’inici de la Batalla de l’Ebre

ESQUERDA I: CRIT

Swan Ensemble format per Cristina Morell i Colli Chan (violí), Jordi Morell (viola) i Natalie Hancock (violoncel).

Mireia Andreu i Jaume Martínez, direcció artística

Dijous, 24 de juliol,a les 22.30 h

Plaça dels Dolors
Entrada: Gratuïta.

Crit no és un espectacle: és una ferida oberta a la indiferència, clavada amb un martell fet de cordes. Una vídeocreació en cinc talls, travessada pel sanglot agut del Quartet núm. 8 de Xostakóvitx —una música que no sona: sagna. Crit s’emmarca en l’acte commemoratiu de l'inici de la Batalla de l'Ebre, el 25 de juliol del 1938, una batalla en la qual a Tortosa van caure en fragments calents de runa i memòria. El crit va quedar encallat sota la pell de la ciutat, com una fissura que mai no es tanca. Una experiència artística en una especial ubicació a Tortosa que va patir els estralls de la Guerra Civil com la Plaça dels Dolors, coincidint amb la data de l’inici d’una contesa que marcà el país per sempre més.  Compost en només tres dies a Dresden, l’any 1960, després d’una visita a les ruïnes de la ciutat, destruïda per bombardejos aliats durant la Segona Guerra Mundial, el Quartet de corda núm. 8 en do menor, op. 110 de Dmitri Shostakóvitx és una peça dedica a les víctimes del feixisme i de la guerra. És considerada una de les grans obres de cambra del segle XX. Sovint interpretada com un requiem íntim, tant personal com col·lectiu. Amb aquest banda sonora com a eix de l’espectacle, Crit combinarà música i audiovisual per evocar una ferida oberta a la indiferència, clavada amb un martell fet de cordes. Una vídeocreació en cinc talls, travessada pel sanglot agut del Quartet de Shostakóvitx, una música que no sona: sagna.

INTÈRPRETS

El Swan Ensemble és un grup de música de cambra nascut l’any 2023 amb la voluntat d’oferir una barreja captivadora d’elegància clàssica i innovació contemporània. Amb un repertori que abasta des de les refinades composicions dels períodes barroc, clàssic i romàntic fins als sons atrevits de la música contemporània, el conjunt mostra una àmplia gamma d’estils i èpoques. El seu viatge musical és fruit de la dedicació i els anys d’educació musical en escoles de prestigi de Londres com ara la Royal Academy, la Guildhall School of Music and Drama i el Trinity Laban de Londres i el Royal Conservatoire of Scotland, a Glasgow.

 

DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Mireia Andreu va cursar estudis d’art dramàtic i direcció d’escena a l’Institut del Teatre de Barcelona. El 2001 es va incorporar a la companyia la Carnicería Teatro de Rodrigo García, en la qual va assumir les tasques d’ajudant de direcció i producció en obres de creació que van girar per teatres i festivals de tota Europa. L’any 2004 va rebre el Premi UBÚ de teatre, al millor espectacle de producció contemporània i, l’any 2009, el Premi UNESCO a la millor producció teatral contemporània. A partir del 2005 inicia la seva pròpia carrera artística en el camp de la videocreació i el cinema experimental. Des de llavors ha creat espectacles que s’han pogut veure en espais com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Centre d’Art Lo Pati, el Festival de Filosofia Pensa de Barcelona i A Cel Obert de Tortosa.

 

Jaume Martínez de León és un creador visual amb una trajectòria que fusiona les arts visuals i sonoresamb una profunda sensibilitat artística. Des de fa anys, les seves propostes escèniques i visuals, sovint presents al Proto~Fest, exploren la realitat contemporània, convidant a la reflexió social a través de la bellesa i la innovació. No concep l’art com un simple entreteniment, sinó com una eina per qüestionar i interpretar el nostre entorn. El seu treball es caracteritza per la creació d’universos visuals i sonors immersius que, sense ser didàctics, provoquen una mirada crítica en l’espectador.