EL FESTIVAL

Què és el Proto-fest?

Vivim la música i volem que el festival ens faci vibrar amb una varietat d’artistes de renom i noves promeses. Pensant en que cada assistent gaudisca d’aquestes experiències artístiques i del plaer de la música compartida


Del 15 al 28 de juliol de 2024 Tortosa acollirà la quarta edició del Proto-fest. Festival de Música de Tortosa.

El Proto-fest inundarà amb música i omplirà de melodies els carrers, edificis i espais de la ciutat, i oferirà una gran varietat de concerts instrumentals, simfònics, vocals, de cambra i teatre musical, així com conferències i masterclasses d’interpretació a càrrec d’artistes de prestigi nacional i internacional.

El festival també pretén fer justícia a la música oblidada per la història, com és el cas de l’obra de dones compositores. L’organització treballa per la recuperació del patrimoni històrico-musical de la zona mitjançant la descoberta i interpretació d’obres inèdites procedents d’arxius diversos.

El Proto-fest esdevé un referent amb les seues innovadores i atractives propostes que de ben segur faran gaudir el públic amb actuacions distribuïdes en ubicacions que posen en relleu l’interès musical, arquitectònic i cultural del territori.

Qui som?

El Proto-fest està organitzat per l’Associació Festival de Música de Tortosa, una entitat sense ànim de lucre, encapçalada per la soprano Cecília Aymí i el violista David Matheu, co-directors del festival. L’associació i els seus membres fan possible el festival juntament amb el recolzament de diverses institucions públiques i entitats privades.


Cecília Aymí López

Co-directora

Filla del compositor, professor i organista Rossend Aymí Escolà de ben jove accedeix al Conservatori Professional de Música de Tarragona per estudiar el grau mitjà, en l’especialitat de cant, amb la mezzosoprano Mercè Obiol i el pianista repertorista Alan Branch. Més endavant obté el grau superior de cant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, amb les màximes qualificacions, sota el mestratge d’Enriqueta Tarrés. Finalitzats els seus estudis superiors és becada per la fundació privada Duran Martí per a ampliar els seus estudis de cant a Munic (Alemanya).

Al llarg de la seva carrera ha cantat en nombrosos teatres i sales de concert de prestigi internacional com ara el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el Palau de la Música de Barcelona, l’Auditori de Barcelona, el Teatre Fortuny de Reus, la Faràndula de Sabadell, la Wiener Saal de Salzburg o el Schloss Mirabell de Salzburg.

El 2022 obté el Màster d’Interpretació de Música Antiga a l’ESMUC. Fundadora d’ARTS Escola d’Arts Escèniques de Tortosa. Actualment imparteix classes de cant i cant coral a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i a ARTS.


David Matheu i Haskell-Bell

Co-director

David Matheu i Haskell-Bell inicia els seus estudis musicals al Conservatori de Tortosa, on entra en contacte amb el violí a l’aula de Joan Carles Bonfill.

Aviat s’interessa també per la viola, cosa que el porta a combinar l’estudi d’ambdós instruments: a nivell superior en violí amb Evelio Tieles, i nivell de postgrau en viola amb Rivka Golani.

Els seus interessos musicals cobreixen diverses àrees, com ara l’orquestra, la música de cambra, el repertori a solo, la pedagogia o la recerca musicològica, entre d’altres.

És membre fundador de l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) i de l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre (OSTE). Imparteix classes de viola i violí a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa.


L'equip

El festival és possible gràcies a tot un equip de persones, voluntàries i professionals, que amb el seu treball, il·lusió, amistat i creativitat fan que l’essència del Proto-fest esdevingui una experiència única, un èxit i un referent a la ciutat i al territori.

Direcció, direcció artística i producció: Cecília Aymí i David Matheu
Premsa, comunicació i xarxes: Oriol Gracià, Esther Benet (Bluverd)
Producció tècnica: Oversound & Lighting
Disseny gràfic i programació: Núria Matheu (Lupa)
Audiovisual: InsiMusic, Àlex Espuny
Fotografia: Josep Maria Balagué (Balagué foto)

Tortosa

Què puc fer durant la meua estada a Tortosa? 

Tortosa Turisme
www.tortosaturisme.cat

Rutes per Tortosa
terraenlla.com



CONFERÈNCIA UNA MIRADA DE LA CREACIÓ CORAL CONTEMPORÀNIA. JOSEP OLLÉ

CONFERÈNCIA

ALES I ARRELS. UNA MIRADA DE LA CREACIÓ CORAL CONTEMPORÀNIA

Josep Ollé

Dimarts, 16 de juliol,
Conferència a les 19.00 h
*Concert a les 19.30 h

Cripta de l'Església de la Reparació
Conferència: Entrada lliure

Sense reserva prèvia


El compositor tortosí Josep Ollé i Sabaté ens convida a aproximar-nos a la seua creació artística, en una conferència amena i variada que palesa el seu lligam dins de la tradició compositiva catalana.

 

➜ *A les 19:30 h tindrà lloc el concert El llegat coral de Pedrell a càrrec del Cor Pedrell



CONFERÈNCIA LLUÏSA CASAGEMAS. GENI CREATIU I COMPOSITIU. TERESA GARRIGOSA

CONFERÈNCIA

LLUÏSA CASAGEMAS. GENI CREATIU I COMPOSITIU

Teresa Garrigosa

Divendres, 26 de juliol,
Conferència a les 19.00 h

*Concert a les 20.00 h

Reials Col·legis
Conferència: entrada lliure

Sense reserva prèvia


Conferència a càrrec de la doctora Maria Teresa Garrigosa, reconeguda autoritat en el món de la investigació de la figura de la dona compositora. Una sessió per conèixer l’obra de la compositora Lluïsa Casagemas i Coll, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement.

 

➜ *A les 20 h tindrà lloc el concert  150 aniversari del naixement de la compositora Lluïsa Casagemas i Coll A càrrec de soprano Teresa Garrigosa i la pianista Ester Vela




CONFERÈNCIA ELS HIMNES A GANDESA DE RAMON CARNICER. ROC SALVADÓ & DAVID MATHEU

CONFERÈNCIA

ELS HIMNES A GANDESA DE RAMON CARNICER

Roc Salvadó & David Matheu

Dimecres, 24 de juliol,
Conferència a les 19.00 h

*Concert a les 19.30 h

Absis de la Catedral
Entrada lliure sense reserva

La Primera Guerra Carlista -1833-1840- va revestir d’una gran virulència a les Terres de l’Ebre, que es van convertir en un dels escenaris principals del conflicte. Gandesa, per la seua condició de cruïlla geogràfica i de bastió liberal,  va ser una de les poblacions més afectades per la lluita, fins al punt que els seus habitants es van veure constrenyits a abandonar-la enfront de les embranzides carlistes. 

 

Madrid, capital i cort del Regne, el ressò de la gesta gandesana i la seua desgràcia, va decidir socórrer els exiliats terraltins. Es van impulsar tot un seguit de funcions benèfiques i, per solemnitzar la representació, es va crear un himne dedicat a Gandesa, amb lletra de Manuel Bretón de los Herreros i música de Ramon Carnicer. 

 

La lletra i la música d’aquest himne són un exponent paradigmàtic de la concepció política i patriòtica de l’època enmig de la guerra civil. La conferència anirà a càrrec de Roc Salvadó i David Matheu.

 

➜ *A les 19.30 h tindrà lloc el concert  Redescobrint el patrimoni musical: Joan Antoni Nin i Ramon Carnicer concert participatiu dirigit per Francesc Valldecabres



CONFERÈNCIA UNA ESTONA AMB VICTÒRIA DELS ÀNGELS. MERCÈ OBIOL

CONFERÈNCIA

UNA ESTONA AMB VICTÒRIA DELS ÀNGELS

Mercè Obiol

Dimarts, 23 de juliol,
a les 19.00 h

Aula didàctica del Museu de Tortosa
Entrada lliure

Sense reserva prèvia


Conferència al voltant de la relació personal entre la mítica soprano Victòria dels Àngels —de qui commemoren el centenari del naixement— i la mezzosoprano Mercè Obiol. 

 

Una aproximació humana i artística a una figura determinant dins de la lírica del segle XX.



CONCERT CLOENDA. THE INSTRUMENTS OF THE PASSIONS. RECONDITA ARMONIA ENSEMBLE & LIXSANIA FERNÁNDEZ

CONCERT DE CLOENDA. THE INSTRUMENTS OF THE PASSIONS

Recondita Armonia Ensemble & Lixsania Fernández

Diumenge, 28 de juliol,
a les 20.30 h

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

Concert per explorar la riquesa sonora i emocional de la viola de gamba a través d'una acurada selecció de suites, sonates i àries de les passions de Johann Sebastian Bach. Lixsania Fernández assumirà el desafiament d'interpretar les peces des de la perspectiva única i el timbre càlid i ressonant de la viola de gamba, amb una la capacitat d’infondre noves capes d'expressivitat a composicions icòniques. Amb el seu so distintiu, aquest instrument s’erigirà ​​com el fil conductor per teixir les complexitats de l'experiència humana, més enllà de les partitures i cap al cor de la música de Bach.

LIXSANIA FERNÁNDEZ

L’artista cubana Lixsania Fernández és una de les intèrprets de viola de gamba amb més projecció de la seva generació. Va obtenir Matrícula d’Honor al Conservatorio Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla a l’especialitat de Viola da Gamba sota la tutela de Ventura Rico i Alejandro Casa.

És fundadora de l’Ensemble Recondita Armonia i ha col·labora tamb ensembles com amb La Chimera (Eduardo Egüez), L’Arpeggiata (Christina Pluhar) o Concert des Nations (Jordi Savall). Alhora ha estat convidada per cantar com a solista amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Simfònica de València o l’Orquestra Simfònica de Bilba. L’Ensemble Recondita Armonia col·labora amb el Centro Nacional de Difusión Musical en la recuperació i difusió del repertori espanyol.

Ha enregistrat dos discos per al prestigiós segell holandès Brilliant Classics, amb l’Ensemble Recondita Armonia, amb molt bones crítiques crítiques en revistes especialitzades. El primer, dedicat al virtuós viola, gambista, i compositor Johannes Schenck, i el segon, al compositor alemany G.F. Handel. A participat en nombrosos enregistraments per a diferents ràdios i televisions del món i per als segells discogràfics Erato, Alia Vox, Naive, Brilliant Classics, NB, CDM, La mà de Guido, Verso, K617. És professora al Conservatori Isaac Albéniz de Girona i als cursos Esteban Mazer de músiques històriques.


CONCERT DE CORDA I MÚSICA DE CAMBRA. ALUMNAT MASTERCLASS RIVKA GOLANI I ORIOL AYMAT

CONCERT DE CORDA I MÚSICA DE CAMBRA

Alumnat masterclass Rivka Golani i Oriol Aymat

Diumenge, 28 de juliol,
a les 17 h

Aula didàctica. Museu de Tortosa
Entrada gratuïta amb reserva
RESERVA ARA

Concert de viola, violí, violoncel i música de cambra a càrrec de l’alumnat de la Masterclass de Rivka Golani i Oriol Aymat, que se s’ha celebrat del 25 al 28 de juliol en el marc del Proto-fest.

RIVKA GOLANI

Rivka Golani, nascuda a Israel, actualment resideix i exerceix de docent a Londres, on atrau estudiants de tot el món a les seves classes al Trinity Laban College of Music and Dance. Les seves contribucions a l’avenç de la tècnica de la viola li han reservat un lloc en la història de l’instrument i han sigut font d’inspiració no només d’altres intèrprets, sinó també de nombrosos compositors.


ORIOL AYMAT

Oriol Aymat és intèrpret d’estils ben diferents. Actualment, col·labora amb l’orquestra del Teatre del Liceu i la Camerata XXI, toca en grups d’interpretació històrica i és membre de grups cambrístics i del grup de pop-rock Blaumut. Ha fet concerts per Europa, Cuba, Israel, Japó, Corea i Xina, i ha estrenat obres de compositors com Ramon Humet, Albert Guinovart, Hideki Kozakura o Joan Bagès. Pel que fa a l’àmbit pedagògic, ha estat professor als conservatoris del Liceu, Vila-seca i Cervera.


CONCERT ELS COLORS DEL FORTEPIANO. ROGER ILLA

ELS COLORS DEL FORTEPIANO

Roger Illa, fortepiano

Dissabte, 27 de juliol,
a les 20.00

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

En aquest concert farem un viatge per la sonoritat i la màgia del repertori pianistic. El periple repassarà l’humor mozartià, l’elegància i subtilesa de Haydn i la malenconia de Schubert. També abordarà els contrastos dinàmics i rítmics de rauxa i passió de Beethoven, mitjançant l’instrument original i autèntic d’aquesta època: una còpia del fortepiano Anton Walter de 1803. El pianista Roger Illa, especialitzat en instruments de teclat històrics, s'encarregarà de comentar el concert.

ROGER ILLA

Roger Illa, és fortepianista, llicenciat en Piano a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). És un dels pocs músics del país amb una àmplia formació acadèmica en praxi històrica i interpretació amb instruments de teclat històrics (clavicordi, clavicèmbal i fortepiano). L’avalen la llicenciatura en Fortepiano per l’ESMUC i el Màster en Interpretació de la Música Antiga per la UAB.

Ha ofert concerts a Catalunya, Europa i els Estats Units, en marcs com el Festival de Música Antiga de Barcelona o el Festival de Músiques Anciennes de Besançon i Montfaucon. Ha participat en tallers i ha ofert conferències sobre instruments de teclat històrics, interpretació, praxis interpretativa, manuscrits i facsímils al Conservatori Superior de Música del Liceu i al Departament de Musicologia de Universitat Autònoma de Barcelona.

Actualment, combina la tasca de concertista, amb piano modern i instruments de teclat històrics, amb

l’activitat pedagògica, en forma de concerts, concerts comentats, classes, masterclass i conferències. També és professor al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i recentment acaba de publicar el seu primer enregistrament discogràfic (Audiovisuals de Sarrià, 2021) amb Les set últimes paraules de Crist a la creu de Haydn. 


CONCERT COMMEMORATIU LLUÏSA CASAGEMAS. TERESA GARRIGOSA I ESTER VELA

CONCERT COMMEMORATIU 150 ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE LA COMPOSITORA LLUÏSA CASAGEMAS I COLL

Teresa Garrigosa, soprano

Ester Vela, piano

Divendres, 26 de juliol,
Conferència a les 19.00 - Concert a les 20h

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

En commemoració del 150è aniversari del naixement de Lluïsa Casagemas i Coll, gaudirem d’una de les compositores més desconegudes del panorama musical català. Va ser la primera dona autora d’una òpera a Catalunya i es va erigir com a referent del Modernisme musical. La soprano Teresa Garrigosa i la pianista Ester Vela interpretaran petites joies musicals sorgides de la ploma d’una de les deixebles que el mestre Felip Pedrell va tenir més estima.

 

➜ A les 19 h tindrà lloc la conferència  Lluïsa Casagemas. Geni creatiu i compositiu A càrrec de la doctora Maria Teresa Garrigosa, reconeguda autoritat en el món de la investigació de la figura de la dona compositora.


TERESA GARRIGOSA

Maria Teresa Garrigosa Massana va estudiar cant al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. L’any 1982 debutà com a solista al Palau de la Música Catalana amb la interpretació el Te Deum de M.A. Charpentier.  

Ha treballat a la Capella Reial de Catalunya i ha estrenat obres de diversos compositors, entre d’altres: l’Oratori d’Abraham de Josep Crivillé el 1992. Ha enregistrat concerts per a Auvidis, Ars Harmonica, La mà de Guido, Columna Música i també per a Catalunya Música i Radio Nacional d’Espanya.  

L’any 2013 va obtenir el Màster en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i des del 2020 és doctora en musicologia per la mateixa universitat amb la tesi: Les compositores catalanes del segle XIX: un impuls creador. Compagina la seva activitat concertística i investigadora amb l’ensenyament de cant a l’Escola Municipal de Música de Cambrils i al Conservatori Professional de Música de Vila-seca (Tarragona).


ESTER VELA

Ester Vela López va obtenir els títols de Professora Superior de Piano, de Solfeig, Teoria de la Música, Transposició i Acompanyament, i de Música de Cambra al Conservatori Superior Municipal de Barcelona. També s’ha format al Conservatori de Luxemburg. El 1998 va participar al curs internacional de piano a Loosdorf-Viena, i més endavant ha ampliat estudis de jazz al Taller de Músics.

Pianista i compositora reconeguda amb diversos premis, s’ha interessat per la pedagogia, la innovació i la música contemporània. Col·labora sovint amb compositors contemporanis i ha investigat el llegat de moltes compositores oblidades: de la compositora Narcisa Freixas, n’ha publicat onze volums d’obres (Ed. Boileau) i n’ha enregistrat dos discs. Actualment treballa en d’edició de l’obra pianística i per banda de Lluïsa Casagemas -1873-1942- (Ed. Ficta i Ed. Clivis). Com a compositora ha escrit obres per a diversos instruments i formacions. 

Forma part del Duo Vela de pianistes i des del 2012 és professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.


CONCERT REPERTORI CAMBRÍSTIC PER A 4 VIOLES. ERDESZ VIOLA QUARTET

REPERTORI CAMBRÍSTIC PER A 4 VIOLES

Erdesz Viola Quartet

Dijous, 25 de juliol,
 a les 20.00 h

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

Un quartet integrat exclusivament per violes és un tipus de formació poc freqüent als escenaris musicals. El quartet, sota la direcció de la solista Rivka Golani, presentarà un programa que inclou obres de Bach, Shostakovich i York Bowen, en el marc dels Reials Col·legis, un claustre amb sonoritats especials. Aquest concert, a més, amaga un altre atractiu afegit: només sonaran instruments elaborats pel prestigiós luthier hongarès Otto Erdesz.

ERDESZ VIOLA QUARTET

L’Erdesz Viola Quartet, va ser creat el 2023 per la reconeguda solista de viola Rivka Golani juntament amb tres dels seus antics alumnes. Els quatre violistes que componen el conjunt procedixen d’Israel, Japó, Hongria i Espanya. La primera interpretació del quartet va tenir lloc el febrer de 2024 a Londres, com a part d’un Concert per la Pau. Inclogué el premiere mundial, Agnus Dei, escrit per a ells pel reconegut compositor israelià Oded Zehavi. Els quatre violistes toquen instruments construïts per Otto Erdesz


RIVKA GOLANI

Rivka Golani és reconeguda com una de les més destacades violistes contemporànies. Les seues contribucions a l’avenç de la tècnica de la viola la situen com a referent en la història de l’instrument i han sigut una font d’inspiració no només per a altres intèrprets, sinó també per als nombrosos compositors que s’hi han referenciat. Fins ara se li han dedicat més de 350 composicions, inclosos més de 80 concerts: un assoliment mai igualat per cap altre violista de la història.

 

Ha actuat com a solista amb moltes de les orquestres més destacades del món: BBC Symphony, BBC Philharmonic, Boston Symphony, Hallé Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Concertgebow, Royal Philharmonic, Israel Philharmonic, Jerusalem Radio Orchestra, Tokyo Metropolitan, Montreal Symphony, Toronto Simfonia, entre d’altres. Ha actuat com a solista en tres ocasions als BBC Promenade concerts a Londres -els cèlebres Proms-, inclòs el conegut last night concert.


CONCERT COMMEMORATIU. VEUS DE LA MEMÒRIA

VEUS DE LA MEMÒRIA, EN COMMEMORACIÓ DE L'INICI DE LA BATALLA DE L'EBRE

Sota la direcció de Mireia Andreu, amb actuacions musicals

Dimecres, 24 de juliol,
 a les 22.30 h

Plaça dels Dolors
Entrada gratuïta amb reserva
RESERVA ARA

Concert en commemoració de l'inici de la Batalla de l'Ebre, el 25 de juliol del 1938. Una experiència artística en una especial ubicació a Tortosa que va patir els estralls de la Guerra Civil, la Plaça dels Dolors, coincidint amb la data de l’inici d’una contesa que marcà el país per sempre més.

MIREIA ANDREU

Mireia Andreu va cursar estudis d’art dramàtic i direcció d’escena a l’Institut del Teatre de Barcelona. El 2001 es va incorporar a la companyia la Carnicería Teatro de Rodrigo García, en la qual va assumir les tasques d’ajudant de direcció i producció en obres de creació que van girar per teatres i festivals de tota Europa. L’any 2004 va rebre el Premi UBÚ de teatre, al millor espectacle de producció contemporània i, l’any 2009, el Premi UNESCO a la millor producció teatral contemporània.

 

A partir del 2005 inicia la seva pròpia carrera artística en el camp de la videocreació i el cinema experimental. L’any 2007 presenta el seu primer espectacle en el que intervenen performances, vídeos i audios experimentals en directe. Des de llavors ha creat deu espectacles que s’han pogut veure en espais com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Centre d’Art Lo Pati, el Festival de Filosofia Pensa de Barcelona i A Cel Obert de Tortosa. Els seus espectacles es generen a partir de processos creatius, on intervenen diferents disciplines com la poesia, la filosofia, l’òpera, la música i la dansa, sempre des d’un vessant crític i contemporani.


CONCERT PARTICIPATIU. REDESCOBRINT EL PATRIMONI: JOAN ANTONI NIN I RAMON CARNICER

CONCERT PARTICIPATIU. REDESCOBRINT EL PATRIMONI MUSICAL: JOAN ANTONI NIN  I RAMON CARNICER

Concert participatiu

Francesc Valldecabres, director

Dimecres, 24 de juliol,
Conferència a les 19.00 h - Concert a les 19.30 h

Absis de la Catedral
Entrada lliure sense reserva

Al final del segle XIX, el musicòleg, compositor i mestre de capella de catedral de Tortosa Joan Antoni Nin, va ser professor Felip Pedrell, clau en els primers anys de formació del compositor tortosí. El programa d’aquest concert inclou obres inèdites de Nin i també del compositor targarí Ramon Carnicer, que n’era contemporani. El concert és fruit de la recerca impulsada per l’historiador Roc Salvadó i el músic David Matheu. Una bona oportunitat per descobrir uns mestres molt poc coneguts. Aquest Concert Participatiu és el resultat del treball en les classes magistrals del Proto-fest, sota la batuta del director Francesc Valldecabres i la participació del Cor Pedrell com a cor pilot.

 

➜ A les 19 h tindrà lloc la conferència  Els himnes a Gandesa de Ramon Carnicer A càrrec de Roc Salvadó i David Matheu.


FRANCESC VALLDECABRES

Francesc Valldecabres va estudiar al Conservatori de València, on es va titular en Direcció d’Orquestra, Direcció Coral, Improvisació-Acompanyament i Clavecí. Posteriorment va realitzar els màsters d’Estètica i Creativitat Musical, a la Universitat de València; de Musicologia, a la Universitat Autònoma de Barcelona, i de Direcció Coral, al Conservatori de Rotterdam.

Ha estat seleccionat per participar en classes magistrals de direcció impartides per F. Brüggen, amb l’Orchestra of the 18th Century, i per A. van Beek, amb l’Orchestre d’Auvergne. Ha col·laborat com a correpetidor, continuista i pianista amb Laurens Collegium Rotterdam o Turiae Camerata, entre molts altres. Ha treballat com a director amb la Junges Sinfonieorchester Hannover, la Symphonia Orbitalis, la Spanish Brass o el Cor dels Països Catalans, per citar-ne alguns. Ha dirigit la programació de nombrosos cicles i festival, així com concerts a França, Portugal, Holanda, Itàlia, Alemanya, Romania, Noruega, i arreu de l’Estat espanyol. També ha enregistrat, com a director o continuista, una quinzena de discos sobre patrimoni valencià.


EL COR PEDRELL

El Cor Pedrell va ser fundat el 2022 amb l’objectiu d’interpretar i enregistrar música coral d’autors catalans actuals. La seva plantilla és variable, i formada per cantants professionals que formen part de diversos conjunts vocals capdavanters. El primer projecte del Cor Pedrell fou l’enregistrament de l’Antologia Coral de Josep Ollé.


CONCERT QUATRE SEGLES CORDA POLSADA. JACOB CORDOVER

QUATRE SEGLES DE CORDA POLSADA

Jacob Cordover

Dimarts, 23 de juliol,
a les 20.30 h

Claustre del convent de la Puríssima Concepció Victòria
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

El solista de guitarra clàssica Jacob Cordover és un habitual dels escenaris més prestigiosos del món, reconegut per la força tècnica i la precisió de les seves interpretacions. En aquest concert presentarà un programa eclèctic que inclou els clàssics de la guitarra, però també com peces de nova creació. El concert se celebrarà al claustre del Convent de la Puríssima, un espai intimista i delicat.

JACOB CORDOVER

El guitarrista clàssic australià Jacob Cordover «ho té tot: tècnica, talent i un repertori innovador» es pot llegir a l’American Record Guide, la revista de crítica de música clàssica més antiga dels Estats Units. Cordover acumula una llarga carrera internacional com a concertista i artista de gravació. 

És habitual veure’l tocar com a solista, però també en petits conjunts de cambra o davant d’una orquestra. Ha actuat en sales dels quatre continents: des del Palau de la Música i l’Auditori de Barcelona, fins al Centennial Hall Pequín i el Teatre Principal del Centre Cultural de les Filipines; o en sales més íntimes com el Rix Centre de Bamfield, al Canadà; Raynham House’s Ballroom a Norfolk, Anglaterra; i a Montsalvat, a Melbourne, Austràlia.

Cordover toca una àmplia gamma d’estils musicals i inclou en el seus repertoris peces que van des de la música barroca fins a la contemporània. Se’l pot veure tocar una estrena mundial com veure’l interpretar una joia oblidada del segle XIX amb instruments d’època.


CONCERT MÚSICA D'ESTRENA: LLUÍS CAVALLERIA I MATHIEU ROBERT. OCTO & RIVKA GOLANI

LA CREACIÓ CONTEMPORÀNIA PER A VIOLA I ORQUESTRA. ESTRENA D’OBRES DE LLUÍS CAVALLERIA I MATHIEU ROBERT

OCTO & Rivka Golani

Ricardo Forner, director

Dilluns, 22 de juliol,
a les 19.30 h

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

Concert a càrrec de l’OCTO (Orquestra de Cambra de Tortosa) amb la viola solista Rivka Golani, sota la batuta del director Ricardo Forner, en el marc renaixentista dels Reials Col·legis de Tortosa.

 

El programa inclourà l’estrena d’Ataaba: una nova obra per a viola i orquestra comissionada pel Proto-fest al compositor Lluís Cavalleria. L’obra és un reflex dels temps convulsos que vivim i, alhora, un pont d’esperança. Igualment s’estrenarà a Catalunya Temporary title del compositor Mathieu Robert.


L’OCTO

L’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO), creada l’any 2010, es marca com a objectiu fer arribar al públic el repertori dels grans clàssics de tots els temps, compaginant tradició i modernitat. L’orquestra ha desenvolupat una important tasca en la recuperació d’obres d’antics mestres de capella de la Catedral de Tortosa, així com de Pedrell i d’altres compositors ebrencs, i ha estrenat obres de nova creació de diversos autors. 


RIVKA GOLANI

Rivka Golani és una de les més destacades violistes contemporànies. Les seues contribucions a l’avenç de la tècnica de la viola ja li asseguren un lloc en la història de l’instrument i han sigut una font d’inspiració no només per a altres intèrprets, sinó també per als nombrosos compositors que s’hi han referenciat. Fins ara se li han dedicat més de 350 composicions, inclosos més de 80 concerts: un assoliment mai igualat per cap altre violista de la història.

Ha actuat com a solista amb moltes de les orquestres més destacades del món: BBC Symphony, BBC Philharmonic, Boston Symphony, Hallé Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Concertgebow, Royal Philharmonic, Israel Philharmonic, Jerusalem Radio Orchestra, Tokyo Metropolitan, Montreal Symphony, Toronto Simfonia, entre d’altres. Ha actuat com a solista en tres ocasions als BBC Promenade concerts a Londres —els cèlebres Proms—, inclòs el conegut last night concert.


RICARDO FORNER

Ricardo Forner, intèrpret de clarinet i clarinet baix, va cursar estudis al Conservatori de Música de València, on va obtenir Matrícula d’Honor i Premi Extraordinari. Alhora cursa els estudis d’harmonia, contrapunt i fuga, composició i direcció d’orquestra al mateix conservatori. Posteriorment, va continuar els seus estudis musicals a Amsterdam.

Com a director ha estat titular de la Banda Municipal de la Unió Musical de Quartell i de l’Orquestra Societat Musical d’Alboraia (SMA), de la Jove orquestra de la Diputació de Tarragona (JOSDT) i de la Banda de la Diputació de Tarragona (BSDT). Ha estat component de l’Orquestra Mare Nostrum i l’Orquestra Simfònica de Madrid (OSM). Actualment és membre de l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) i de l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre (OSTE).

Ha obtingut premis en concursos com V Montserrat Alavedra, Ciutat de Manresa, Premi Castellterçol, Guadamora (Còrdova) i Tim (Roma). Des del 2004, és professor titular del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa.


CONCERT ORGUE I CANT RENAIXENTISTA. JONATHAN CARBÓ I CECILIA ARROYO

A VOCE SOLA. ORGUE I CANT RENAIXENTISTA

Jonatan Carbó, orgue

Cecilia Arroyo, soprano

Diumenge, 21 de juliol,
a les 18.00 h

Sala ARTS
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

A voce sola ens remet a la culminació de la tradició renaixentista de la interpretació per una sola cantant solista amb acompanyament instrumental de les obres de la polifonia vocal. Al tombant de segle i protagonitzat pels prolífics centres musicals italians, irromp una nova pràctica musical, en el que la preponderància de l’expressió melòdica del text i el desenvolupament del baix continu obren una nova època.

 

El concert oferirà una selecció d’obres que, des de final del segle XVI apareixen en nombroses publicacions per a veu sola i acompanyament: motets, madrigals, àries i canzonettes d’autors fonamentals com Luzzasco Luzzaschi, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi i Barbara Strozzi i que mostren una gran varietat d’estils i temes.

 

L’orgue, l’instrument polifònic per excel·lència, tant en les obres on acompanya la veu o com a intèrpret solista, presenta aquí la seua versatilitat en els diferents registres, i transcendeix fronteres entre gèneres, siguin religiosos o seculars.


JONATHAN CARBÓ

Jonathan Carbó va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on va obtenir el Títol Superior d’Orgue i els Premis d’Honor de Grau Mitjà i Superior. Posteriorment va cursar un postgrau sobre la música hispànica dels segles XVI a XVIII al Consejo Superior de Investigaciones Científicas de Barcelona. 

Ha ofert recitals arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya i França, i ha tocat els orgues del Palau de la Música Catalana, de la Basílica de Santa Maria del Coro de Donosti, de la Basílica de Santa Maria de Maó, de la Catedral de Perpinyà, de la Basílica del Monestir de Montserrat i de l’Església de Los Venerables de Sevilla. 

Ha col·laborat amb diverses formacions vocals i instrumentals com el Cor Amics de la Unió, el Cor Francesc Valls o l’Orquestra de cambra Terrassa 48. Actualment és professor d’orgue al Conservatori de Grau Mitjà Mestre Joan Just i Bertran d’Igualada i a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.


CECILIA ARROYO

Cecília Arroyo, nascuda a Buenos Aires, amb onze anys va començar la seua activitat com a cantant al Coro de Niños del Teatro Colón de la ciutat. Va cursar la llicenciatura en Arts Musicals en l’especialitat de cant a la Universidad Nacional de las Artes i Estudis superiors de música antiga al Conservatori Superior de Música Manuel de Falla a Buenos Aires.

L’any 2010 va guanyar dos concursos per al càrrec com a docent a les càtedres de Cant I i II a la Universidad Nacional de las Artes (UNA – DAM). El 2013 va participar al III Concurso Internacional de Música vocal de Cambra de Bahía Blanca, on va guanyar el 1er Premi a la millor cantant de repertori de música de cambra i la 1a Menció Especial de música de cambra argentina. El 2021 guanya el 1er Premi al Festival Internacional de Música Antiga de Gijón.

Ha participat en gires com a solista a nombroses sales de concert de prestigi arreu d’Amèrica llatina.


CONCERT CANT DEL RENAIXEMENT. ALUMNAT MASTERCLASS JORDI DOMÈNECH

CANT DEL RENAIXEMENT

Alumnat de la masterclass de cant històric amb Jordi Domènech

Dissabte, 20 de juliol,
a les 20.00 h

Sala Polvorí del Parador Castell de la Suda
Entrada gratuïta amb reserva
RESERVA ARA

Concert de cant del Renaixement a càrrec de l’alumnat de la Masterclass de Cant Històric, formació impartida per Jordi Domènech del 17 al 20 de juliol en el marc del Proto-fest. Josep Mateu acompanyarà els cantants al clavicèmbal.

JORDI DOMÈNECH

Jordi Domènech ha actuat amb els principals cors i orquestres de Catalunya, amb orquestres barroques referents a escala internacional, i en els principals festivals europeus. Com a contratenor s’ha especialitzat en la música del barroc i ha interpretat papers principals en diverses òperes. Ha rebut premis de piano, cant i composició.


CONCERT TANGOS I MILONGAS. ALUMNAT MASTERCLASS MARCELO MERCADANTE

CONCERT TANGOS I MILONGAS

Alumnat de la masterclass de bandoneó amb Marcelo Mercadante

Dimecres, 17 de juliol,
a les 22.00 h

Jardins del Príncep
Entrada gratuïta amb reserva
RESERVA ARA

Malgrat que el seu origen és alemany, el bandoneó va arribar a l’Argentina a la segona meitat del segle XIX per convertir-se en un dels instruments ‘nacionals’. Autors com Aníbal Troilo i Astor Piazzolla van contribuir a consagrar-lo com la figura central del tango.

 

Aquest concert estarà interpretat per Marcelo Mercadante i els alumnes de la masterclass de bandoneó que se celebra del 15 al 17 de juliol en el marc de l’oferta formativa de Proto-fest.


MARCELO MERCADANTE

Marcelo Mercadante és un bandoneonista i compositor format a Buenos Aires i a París. Resideix a Barcelona on és al capdavant de diversos projectes musicals. Ha editat dotze treballs discogràfics i ha col·laborat amb artistes com Joan Manuel Serrat, Miguel Poveda, Silvia Perez Cruz o Joaquín Sabina.


CONCERT LA MÚSICA BARROCA DE TORTOSA I BARCELONA. ORQUESTRA BARROCA BARCELONA

LA MÚSICA BARROCA DE TORTOSA I BARCELONA

Orquestra Barroca de Barcelona

Darío Tamayo, director
Cecília Aymí, soprano
Hugo Bolívar, contratenor

Dimecres, 17 de juliol,
a les 19.00 h

Reials Col·legis
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

L’orquestra Barroca de Barcelona, formació capdavantera en la recuperació del patrimoni musical català, proposa un programa per gaudir d’obres de compositors com Pisendel, Bonno, Juan Francés de Iribarren, Bach o José de Nebra.

 

D’entre el repertori, també, cal destacar obres inèdites procedents de l'Església del Pi de Barcelona, recuperades per Jordi Sacasas així com composicions del mestre de capella de la Catedral de Tortosa, Valero Moreno -1714-1780-, recuperades per David Matheu.

 

La soprano Cecília Aymí i el contratenor Hugo Bolívar seran els solistes d’un concert sota la batuta del director Darío Tamayo.


L’ORQUESTRA BARROCA DE BARCELONA

L’Orquestra Barroca de Barcelona va ser creada el 2010 amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer la música dels segles XVII i XVIII. Integrada principalment per músics assentats a Catalunya especialitzats en la interpretació de música barroca, aquesta orquestra ens proposa un repertori molt ampli que abraça des de Monteverdi fins a Bach, des de suites fins a grans misses. Es tracta d’una formació versatil que s’adapta a diversos formats, tant pot oferir concerts de cambra com obres per a gran orquestra i cor. 

L’orquestra ha actuat en nombrosos festivals dels Països Catalans, entre els quals cal destacar el Festival Pau Casals de Prada de Conflent. També ha viatjat a França, Tunísia (al Festival International de Musique Symphonique d’Eljem) i a Costa Rica.


DARÍO TAMAYO

Darío Tamayo, clavecinista i director granadí.​ El 2020 va ser seleccionat per actuar a l’Akademie Versailles, i des d’aleshores és clavecinista i organista de Continuum XXI, conjunt hispano-alemany de música contemporània amb instruments antics. 

És fundador del conjunt de música antiga granadí Íliber Ensemble i ha dirigit produccions escèniques de l’Orquestra Barroca de Granada. És clavecinista i director en l’Acadèmia Barroca del Festival de Granada i de l’Orquestra Barroca de Barcelona.​ Com a director també ha dirigit agrupacions vocals i musicals a Itàlia i Alemanya i ha ofert concerts al Regne Unit, França, Portugal, la República Txeca i la Xina.


CONCERT EL LLEGAT CORAL DE PEDRELL. COR PEDRELL

EL LLEGAT CORAL DE PEDRELL

Cor Pedrell

Esteve Costa, director

Dimarts, 16 de juliol,
Conferència a les 19.00 h
Concert a les 19.30 h

Cripta de l'Església de la Reparació
Entrada: 5€
COMPRA L'ENTRADA

El músic Felip Pedrell -Tortosa 1841 - Barcelona 1922- va deixar empremta en compositors i compositores d’arreu d’Europa. També a les Terres de l’Ebre. Per això, sota la direcció d’Esteve Costa, el Cor Pedrell oferirà un repertori centrat en les obres de Felip Pedrell i també dels compositors Rossend Aymí, Josep Ollé, Laura Farré, Narcisa Freixas, Albéniz, Granados, Bernat Vivancos i Lluc Bonal, amb l’objectiu de relligar la trajectòria de tres generacions de músics tortosins. 

 

➜ A les 19 h tindrà lloc la conferència  Ales i Arrels. Una mirada de la creació coral contemporània A càrrec del compositor tortosí Josep Ollé.


EL COR PEDRELL

El Cor Pedrell va nàixer el 2022 amb l’objectiu d’interpretar i enregistrar música coral d’autors catalans actuals. Està format per per vint-i-quatre cantants professionals provinents d’altres conjunts vocals capdavanters al nostre país. El primer projecte del Cor Pedrell va ser l’enregistrament de l’Antologia Coral de Josep Ollé que es va presentar a principi d’any.


CONCERT INAUGURAL. COMPOSITORES DE LA BELLE ÈPOQUE. ACCENT ENSEMBLE

CONCERT INAUGURAL. LES COMPOSITORES DE LA BELLE ÉPOQUE

Accent Ensemble

Dilluns, 15 de juliol,
a les 20.00 h

Reials Col·legis
Entrada gratuïta amb reserva
RESERVA ARA

La formació de cambra Accent Ensemble ha fet una tasca en la recuperació del patrimoni musical inèdit de dones compositores que van viure a cavall dels segles XIX i XX. En la recerca, recuperació i contextualització del programa que es presentarà a Proto-fest, s’ha comptat amb la col·laboració de la historiadora Cristina Favà.

ACCENT ENSEMBLE

Accent Ensemble és una formació impulsada per un grup de músics de les Terres de l’Ebre apassionats per la música de cambra. Des d’un principi, el quartet es va marcar com a fita la recerca peces inèdites, amb el focus posat l’obra del músic tortosí Felip Pedrell i en la trajectòria de dones compositores de la seua època.